KOROSZTÁLYOS VILÁGBAJNOKSÁG: TÖRÖKORSZÁGDátum: 2022-11-16

A karatésok október végi törökországi korosztályos világbajnokságán két magyar fiatalnak sikerült felküzdenie magát a dobogóra: Loyal Lili ezüstöt, Kopfer Anna pedig bronzot harcolt ki kategóriájában.


Sikerük egyszersmind az UTE klubsikere is, hiszen mindkét ifjú hölgy a mintegy háromszáz fiatalt foglalkoztató újpesti szakosztály versenyzője, ahol a korábbi nagyszerű karatés, Hecker Balázs a vezetőedző, s az ő, valamint az edzői stáb tagjaként dolgozó felesége, Cheritah Laura irányításával mélyítik el a tanítványok a japán gyökerű küzdősportban szerzett tudásukat.

312394923_3225408907713473_6495435802952109356_n

A karatés utánpótlás, közelebbről a kadétek (14-15), a juniorok (16-17) és az U21-esek (18-20) legjobbjainak idei vébéjére irdatlanul nagy mezőny, csaknem száz ország több mint 1800 ifjú harcművésze sereglett össze Konyában, ami eleve méretes feladat elé állította a mieinket is: csupa minőségi riválison át vezetett az út előre, az éremszerzésig. A vitézi tett végrehajtása a 26 magyar közül kettőnek sikerült: a juniorok 59 kilogrammos kategóriájában második Loyal Lilinek, és a kadétok plusz 54 kilós súlycsoportjában harmadik Kopfer Annának.

„Titkon nagyon is számítottunk rá, hogy dobogóra állhatnak, de nyilvánosan nem nagyon beszéltünk róla, mert ez volt az első világbajnokságuk. A tizenhatéves Lilinek előtte volt már világkupa-ezüstje kadétban, most tavasszal, hasonlóan erős mezőnyben, mint a konyai vébén, amellett Eb-bronzmeccset is vívott Prágában, azóta pedig sokat fejlődött, ezért is tőle vártuk a legtöbbet, bíztunk a jó vb-szereplésében – bocsátotta előre Cheritah Laura, majd Hecker Balázs folytatta a lányok bemutatását: – Anna még kadét, háromnegyed évvel fiatalabb, s hasonló szinten van, mint Lili. Együtt edzenek, hasonló a magasságuk, és egészen idáig riválisok is voltak, csak most váltak külön, s kerültek át más súlycsoportba. Egész eddigi karate életüket azzal töltötték, hogy egymással versengtek ugyanabban a kategóriában, s hol egyik, hol másik volt a győztes. A rivalizálásukkal együtt is nagyon jó barátok, és nagyon jó sporttársak maradtak, ráadásul Konyában most egyszerre sikerült nekik az éremszerzés.”

314726188_3236423293278701_1292300783158287508_n

A felvetésre, hogy lehetett volna-e a bronzból és az ezüstből arany, a vezetőedző így válaszolt:

„Nem akarom a bírókra fogni, de nagyon kicsi hiányzott, hogy még fényesebb legyen az érmük. Azt éreztem, hogy ilyen akarat mellett megvan minden testi-lelki képességük, hogy megnyerjék a világbajnokságot, nagyon odavalók voltak. Lili például az aranymeccsen a legvégén kapott intést, s bírói döntéssel győzött a másik, tényleg hajszálon múlott az első hely. Ám van bőven módjuk a még feljebb lépésre.”

A vébén ott volt a Hecker-házaspár 16 éves lánya, Bojána is, aki szintén közel járt a dobogóhoz, végül hetedik lett súlycsoportjában.

„Az óvodában ötévesen kezdte a karatét, kadétként tavaly második lett a korosztályos Európa-bajnokságon, ez az eddigi legjobb eredménye. Az idei vb-n junior negyvennyolc kilóban indult, s ha nincs a nyári bokasérülése, ami miatt két hónapot ki kellett hagynia, Konyában előrébb végzett volna. Így is majdnem éremmeccsig jutott, egy ponton múlott, hogy végül hetedik lett” – mesélte az edző-édesanya.

„Három lányról beszéltünk eddig, pedig valójában ötről kéne – vette vissza a szót Hecker Balázs. – Az UTE-ben van még kettő ugyanilyen korú tehetség, Bús Alíz és Bogdán Panna, akikkel ők hárman együtt csinálják a karatét nálunk. Nekik ez a nagy titkuk, hogy kicsi koruk óta, ők így öten nagyon együtt vannak és hajtják egymást, hozzák az eredményeket, világkupákon, stílus Eb-ken, vb-ken csapatban is nagyok sok jó eredményük van. Bárhová mentünk is versenyre a világban, még soha nem volt olyan, hogy kikaptak volna csapatküzdelemben. De egyéniben is szinte mindig odaér valaki ötük közül jó helyre. Szóval különleges kis karatés társaság, szakmailag és barátilag is jól működő egység az övék.”

 

„És nemcsak a gyerekekről illik említést tennünk, hanem edzői csapatunk további két tagjáról, Bagi Éváról és Krajcsi Lászlóról is. Jó kis team a miénk, összedolgozunk négyen, mindenki benne van ezekben az eredményekben” – egészítette ki és zárta is le a beszélgetést a sikerműhely egész szakmai közösségét dicsérve Cheritah Laura.